Natuur
Regelmatig zijn er interessante excursies naar goede vogelgebieden in en buiten de provincie, onder leiding van deskundige excursieleiders. Daarnaast worden avonden georganiseerd met boeiende lezingen of werkgroepsactiviteiten en wordt er een jaarlijkse vogelaarsdag georganiseerd door een activiteitencommissie. Deze commissie bestaat weer uit twee subcommissies, een excursie- en een lezingencommissie.
Informatie over specifieke excursies en over inschrijving vind je in de agenda op de site. Aan een meerdaagse excursie kun je alleen deelnemen als je lid bent van Avifauna Groningen, ze zijn echter ook toegankelijk voor introducees of familieleden van leden. Bij overintekening hebben leden echter voorrang.
Beschermen van natuur, landschap en erfgoed in Groningen, dat is wat de Stichting Het Groninger Landschap doet, en waar ze zich sterk voor maakt. Vrienden en vrijwilligers dragen bij aan de doelstellingen van deze organisatie!
Voor Waddeninspiratie is dit de meest geschikte website. Deel jouw waddenmoment om anderen te inspireren. Gebruik #Wadden en misschien worden ook jouw waddenbelevenissen gedeeld!
Zoek op deze website een onderwerp of doelgroep om te zien welke online cursussen er allemaal zijn. Daarnaast organiseren IVN-afdelingen door heel Nederland fysieke natuurcursussen en (gids)opleidingen. Divers, laagdrempelig en dicht bij huis. Daarmee is deze organisatie de grootste aanbieder van natuureducatie in Nederland.
Natuurmonumenten zet zich in voor een natuurrijker Nederland. Ze maakt zich sterk voor het herstel van de biodiversiteit, overal in het land. Voor het herstel van de rijkdom aan planten, dieren en schimmels, zowel van het aantal soorten, als van het aantal per soort.
Al die verschillende planten, dieren en schimmels leven met elkaar samen in een ecosysteem. Als de biodiversiteit hoger is, is het ecosysteem robuuster en kunnen planten en dieren er gemakkelijker overleven. Een robuust ecosysteem kan zich ook beter aanpassen aan klimaatverandering en helpt bij het voorkomen van ziekten en plagen.
Op deze website vind je veel luchtfoto’s die in verschillende jaargetijden boven Groningen zijn gemaakt, bijvoorbeeld van de Hunze, het Lauwersmeer, de kwelders, de Waddenzee, enzovoort.
Online cursus: de Hondsrug en de Drentsche Aa
Als je het landschap wilt begrijpen en ‘lezen’, moet je weten hoe het is ontstaan. Je maakt in dit hoofdstuk van de serie ‘Dwars door Drenthe’ kennis met natuurkrachten zoals wind, water en ijs die veel invloed hebben gehad op hoe het Drentsche Aa gebied er nu uitziet. Deze uitleg is ook heel interessant als je meer wilt weten over het ontstaan van de Hunze, die praktisch dezelfde oorsprong heeft.
Het Drentsche Aa gebied staat bekend om zijn bijzondere stelsel van beken dat overal tussendoor kronkelt. Deze beken vormden duizenden jaren geleden dit landschap. Als je goed kijkt, is het landschap een beetje glooiend met vele brede dalen. In het onderstaande filmpje van RTV Drenthe wordt grondig uitgelegd hoe het reliëf van Nationaal Park Drentsche Aa is ontstaan tijdens de laatste drie ijstijden; het Elsterien, Saalien en Weichselien. De ijstijden worden een voor een besproken in deze serie.
Staatsbosbeheer beheert 271.000 hectare natuur en landschap in Nederland. Ze heeft een brede maatschappelijke rol en is geen natuurbeschermingsorganisatie pur sang; het werk is veel breder en bestaat uit het zorgen voor een groen en vitaal Nederland. Ze speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol in de realisatie van nationale en internationale natuurdoelstellingen, openluchtrecreatie nabij stedelijke agglomeraties en de instandhouding van landschappelijke monumenten.
De medewerkers van Staatsbosbeheer beschermen en ontwikkelen het kenmerkende groene erfgoed van Nederland en zijn er op gericht dat huidige en toekomstige generaties de vele belangrijke waarden van natuur kunnen beleven, in balans met het duurzaam benutten van onze gebieden met de samenleving.
Stichting Landelijk Gebied Haren
Het gebied van de voormalige gemeente Haren is van een uitzonderlijke natuurlijke en cultuurhistorische schoonheid. De unieke landschappelijke afwisseling is te danken aan de smalle Hondsrug, met op de flanken het beekdal van Drentsche Aa en het stroomdal van de Hunze. Hier vind je overgangen van zand naar veen, van besloten naar open, van droog naar nat en van kleinschalig naar grootschalig. Ze maken het gebied een waar paradijs voor wandelaars, fietsers en bewoners. Tel daar de rijkdom aan flora en fauna bij op en het is duidelijk: dit is een prachtig gebied waar we zuinig op moeten zijn.
Stichting Landelijk Gebied Haren stelt zich ten doel de landschappelijke, cultuurhistorische, milieu- en natuurwaarden van het landelijk gebied van Haren te beschermen, te versterken en zodoende een bijdrage te leveren aan een vitaal landelijk gebied.
De Vlinderstichting is een projectenorganisatie. Ieder project komt ten goede aan de bescherming van vlinders. De stichting is ervan overtuigd dat een actieve aanpak de vlinders in een opwaartse spiraal zal brengen door niet alleen te reageren op vragen, maar actief mensen en organisaties te benaderen. Verder ook door oog te hebben voor vlinders en de gemeente of natuurbeheerder een pluim te geven voor wat ze bereiken. Meer aandacht geeft meer draagvlak wat omgezet kan worden in meer donaties en meer projectfinancieringen. Het uiteindelijke doel is een toename van het aantal vlinders, zowel in natuurgebieden als in de tuin. In de rubriek ‘Alles over vlinders’ vind je veel informatie over allerlei soorten. Wist je bijvoorbeeld dat sommige vlinders meer dan een half jaar leven, terwijl andere maar twee weken oud worden? En dat de atlasvlinder de grootste vlinder van de wereld is?
Op deze website vind je veel informatie over vogels. Zo is er de Vogelgids, die meer dan driehonderd in Nederland voorkomende vogelsoorten beschrijft. Per soort vind je informatie over herkenning, leefwijze, verspreiding en aantallen, en (juridische) bescherming.
Wil je meer leren over vogels? Dan zijn de online vogelcursussen van Vogelbescherming vast iets voor jou! ‘Vogels in Nederland’ en ‘Tuinvogels in Nederland’ zijn twee leuke gratis beginnerscursussen, samengesteld door de ambassadeurs voor de stichting, Nico de Haan en Camilla Dreef. Wil je bijvoorbeeld meer weten over de zes soorten uilen die in ons land broeden? Volg dan de interactieve cursus ‘Uilen in Nederland’. Deze kost € 25, voor leden van Vogelbescherming € 20.
In de rubriek Vogelweetjes vind je de antwoorden op veel voorkomende vragen over allerlei soorten vogels.
Waarneming.nl is onderdeel van Observation.org., een wereldwijd biodiversiteitsplatform voor burgerwetenschap en monitoring, opgericht in 2004.
De missie van het platform is het bevorderen van natuuronderzoek en natuurbehoud door het verzamelen, verbeteren en delen van biodiversiteitsgegevens via een gemeenschap van waarnemers en validators.
De primaire dataset van deze organisatie bevat meer dan 250 miljoen waarnemingen en groeit jaarlijks met 35 miljoen, bijgedragen door meer dan 450.000 gebruikers. De kwaliteit van de gegevens wordt gewaarborgd door meer dan 1000 soortexperts die werken met slimme technologie en kunstmatige intelligentie. Via Observation.org delen de gebruikers gegevens en komen ze in contact met de natuur, ontdekken ze meer soorten en vergroten ze hun kennis van en inzicht in biodiversiteit.
De gegevens van Observation.org worden actief gebruikt voor zowel het volgen van de verspreiding van soorten als van klimaatverandering, het geven van vroegtijdige waarschuwing voor invasieve uitheemse soorten, het monitoren van ziektedragers en burgerparticipatie. De gegevens zijn opgenomen in meer dan 2.000 wetenschappelijke publicaties.
Groningen
In het hart van Groningen staat het Forum, een ontmoetingsplek voor iedereen die nieuwsgierig is naar de wereld van nu en de mogelijkheden van morgen.
Groningen is een bruisende stad vol energie. Met het gezellige stadscentrum, de prachtige natuur en een geweldig cultureel aanbod is er meer dan genoeg te beleven. Daaromheen ligt een provincie vol verborgen parels en avonturen. Ontdek hier alles wat je wilt weten over Groningen.
Grootse avonturen, je beleeft ze in Groningen. Met je voeten in de klei van de uitgestrekte polders. Varend langs zeehonden op een bed van zand. In een stoere, eeuwenoude kerk. Of ergens in een zijstraat van een zijstraat, dwalend door de stad.
Marketing Groningen bouwt aan een sterke en positieve reputatie van Groningen. Sinds jaar en dag zetten we ons in om bezoekers en inwoners te inspireren om de stad en de provincie Groningen te ontdekken. We versterken de trots en eigenwaarde van alle Groningers. En we helpen anderen om te laten zien waarom er niets boven Groningen gaat.
Het provinciewapen bestaat uit vier delen. De delen linksboven en rechtsonder tonen het stadswapen: een dubbelkoppige zwarte adelaar. Het wapen symboliseert de gebieden die rechtstreeks onder het bestuur van de stad vielen: Groningen, Gorecht, Oldambt, Reiderland en Westerwolde.
In de andere twee delen zien we het Ommelander wapen. Dit bestaat uit een zilveren schild met drie blauwe balken en elf rode harten. De drie balken stellen de drie Ommelanden voor: Hunsingo, Fivelingo en Westerkwartier. De elf rode harten verwijzen naar de elf onderkwartieren.
Het wapen heeft een gouden kroon van vijf bladeren en vier parels. De gouden leeuw die het wapen vasthoudt staat symbool voor Nederland.
Op deze website vind je een grote hoeveelheid Groninger gebouwen en alle kunstwerken in de openbare ruimte van Groningen, dat wil zeggen, objecten die buiten te zien zijn. Ook grote stedenbouwkundige projecten, korte beschrijvingen van stadsdelen en stadsvisies kun je hier vinden.
Winter WelVaart is een groots en tegelijkertijd intiem evenement dat de maritieme geschiedenis van Groningen levend houdt. Een weekend lang, vlak voor de kerstdagen, liggen sfeervol verlichte historische schepen aan de kades van de A. Bezoekers zijn welkom aan boord. Er is Groninger muziek, (kinder)theater, poëzie, historie en kunst. Er zijn verhalen en koren en gezellige spots met hapjes, glühwein en bier.
Na zestien edities is WinterWelVaart uitgegroeid tot een belangrijk winterevenement in de stad, midden in het A-kwartier. Het programma is op schepen aan de Hoge der A, de Lage der A en de Kleine der A, de Pottebakkersrijge en de Sluiskade en in het Museum aan de A, het Museumcafé Het Pomphuis, de Akerk en het Der Aa-Theater.
Hunze en Ommeland
‘Beleef Lauwersoog’ is de overkoepelende merknaam die wordt gebruikt voor alle activiteiten die in Lauwersoog worden georganiseerd, zoals Land Rover Safari’s, Zeehondentochten en Rescueboot Expedities. Deze activiteiten starten vanuit het Waddenpaviljoen, De Noorman. Je hebt hier een prachtig panoramisch uitzicht over zowel de Waddenzee als de haven van Lauwersoog.
Nationaal Park Lauwersmeer is in oktober 2016 door de International Dark Sky Association officieel uitgeroepen tot Dark Sky Park. Een Dark Sky Park is een gebied waar het donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers ’s nachts welkom zijn om die duisternis te beleven en de sterrenhemel te zien. De benoeming voor het Lauwersmeer is bijzonder, omdat Nederland één van de landen is met de meeste lichtvervuiling ter wereld.
Nationaal Park Lauwersmeer is een, voor Nederlandse begrippen, donkere plek; er is weinig kunstlicht. Bij helder weer is bijvoorbeeld de Melkweg hier goed te onderscheiden. Dat kan in principe op elke plek in het gebied, zolang er geen storend licht is van bijvoorbeeld straatlantaarns.
Zet je voeten stevig op de pedalen en laat de wind langs je lijf waaien. De zeedijk, de wierden, de kerken, de tuinen, de borgen en zelfs de voormalige vestingen: Groningen is precies groot én klein genoeg voor fantastische fietstochten. Het fietsknooppuntennetwerk geeft je alle vrijheid.
Als je houdt van een zeeklimaat en graag op een camping staat waar het ’s zomers niet te heet wordt, ga dan naar Groningen! Een vakantie in Groningen hoeft echter niet per se een stadsvakantie te zijn, want in de provincie zijn veel campings in het Ommeland en in de buurt van de Hunze. Op deze site vind je de mooiste campings in Groningen, maar kun je ook zien wat je er allemaal kunt doen en beleven.
Lutje Lokaal Stadsgids Groningen
‘Lutje Lokaal’ neemt je aan de hand en leidt je langs de leukste plekken in de stad Groningen. Laat je meenemen naar de mooiste boetiekjes, interessante speciaalzaken en knusse restaurantjes. Zoek een thema uit dat bij jou past en laat je verrassen door alle schatten die in Stad te vinden zijn. Door de uitgestippelde routes hoef je niet na te denken over waar je heen moet gaan, maar kan je genieten van al het moois dat Groningen te bieden heeft.
Op deze website vind je suggesties voor het maken van een wandeling in Nationaal Park Lauwersmeer. Via deze website kun je ook wandelkaarten downloaden. Er zijn verschillende routes voor gezinnen met kinderen:
- Kabouterpad, 500 – 1500 meter, start: Lauwersnest
- Natuurpad, 1,5 km, gele route, start: P-plaats Activiteitencentrum Lauwersnest
- Vogelbeleefpad, 1,5 km, gele route, start: P-plaats Activiteitencentrum Lauwersnest
- Het WasWadPad, 4,5 km, start: Natuurlijk Kollumeroord of einde van De Rijsdammen
Er zijn ook routes die geschikt zijn voor mensen in een rolstoel of scootmobiel:
- Rolstoelroute Ballastplaatbos, 3 km, start: parkeerplaats halverwege De Rug
- Rolstoelroute Het Booze Wijf, 3 km, start: restaurant Het Booze Wijf
- Mindervalidenroute (rode route), 2,9 km, start: activiteitencentrum Lauwersnest
Wandelen met de hond is op de meeste plekken toegestaan als ze zijn aangelijnd. In de volgende delen van het Lauwersmeergebied mogen honden los:
- Derde strand vanaf Lauwersoog, op de hoek van de Marneweg en de Strandweg.
- Ballastplaatbos: noordelijk deel van het bos en gedeelte van het strand (nabij restaurant Suyderoogh, De Rug, Lauwersoog).
- Bosgebied ten zuiden van Kollumerwaard (vanaf P-plaats aan Kwelderweg, nabij Dokkumer Nieuwe Zijlen).
Op een paar plaatsen zijn, in verband met loslopend vee, geen honden toegestaan. Op de borden in het terrein is dit duidelijk aangegeven.
Een natuurcamping in Groningen wordt gekenmerkt door rust, ruimte, en natuur. Voor een rustige vakantie ben je helemaal op de goede plek op een kleine natuurcamping in Groningen. Geniet van de ruimte, privacy en gemoedelijke campingsfeer, of kies voor een kampeervakantie op een groene natuurcamping in Groningen en wordt helemaal één met de natuur. Trek je wandelschoenen aan of huur een fiets en trek de groene natuur in. Verblijf in het bos, op het platteland, op een natuurkampeerterrein, of aan het water. Overnacht in je eigen tentje en word wakker van het geluid van de tjirpende vogeltjes, of combineer luxe met comfort en slaap in een fijne safaritent met eigen sanitair.
Hier boek je een trekkershut in de door jouw gekozen provincie en periode van het jaar.
Uitzinnig.nl biedt talloze tips voor een dagje weg. Zoek op postcode, plaats, datum of naam.
‘Vrienden op de Fiets’ is de een club van sportieve vrienden en gastvrije logeeradressen. Het is een smeltkroes van jong tot oud, van wandelaars tot fietsers en van kanoërs tot roeiers.
De Waddenvereniging komt op voor de rust, ruimte en ruige natuur van de Wadden, uit liefde voor het kwetsbare Waddengebied, dat de vereniging wil beschermen en behouden. Dat doet men door de natuur te herstellen en mensen te laten zien hoe bijzonder de Wadden zijn, en door schadelijke activiteiten te bestrijden. Het is een particuliere en onafhankelijke vereniging. Altijd in verbinding met de natuur én de mensen.
Volg de paaltjes over jaagpaden en oude handelsroutes. Wandel door groene kwelders en dorpen van rood baksteen. Struin langs de weidse kust en eeuwen aan architectuur. Lekker een frisse neus halen in de natuur of een tocht maken langs de verhalen van het verleden: wandelen in Groningen doet je goed.
Het waterschap werkt aan schoon en voldoende water in kanaal, meer of sloot. Aan sterke dijken die je beschermen tegen overstromingen, en aan waterwegen die goed bevaarbaar zijn. Ze houden daarbij rekening met de verschillende belangen van natuur, landbouw en recreatie.
Op deze website lees je alles over waterbeheer in het werkgebied van dit waterschap. Men verzorgt ook lezingen en rondleidingen.
Musea
DoeZoo Insektenwereld, ook wel bekend als Natuurpark Insektenwereld, NatuurDoePark Insektenwereld of NatuurDoeZoo Insektenwereld, is een dierentuin in het Groningse dorp Leens. De dierentuin richt zich vooral op insecten en heeft daarnaast een aantal andere soorten, met name insectenetende planten en insectenetende diersoorten. DoeZoo is een zorgdierentuin, wat inhoudt dat mensen met een beperking dagbestedingen en begeleidend werk verrichten in de dierentuin.
De voormalige camping de Marne is de locatie van Insektenwereld. In 2003 is er een stichting opgericht met als doel het ontwikkelen en onderhouden van een natuur- en milieu-educatiecentrum (natuurdoecentrum) in Leens.
Het Groninger Museum is een van de grotere musea in het noorden van Nederland. Het beheert een veelzijdige verzameling bijzondere schatten van de steentijd tot nu. Er is een permanente expositie van werk van het Groninger kunstenaarscollectief De Ploeg, waar men het typisch Groninger landschap vaak tot onderwerp koos. Wat echter het eerst opvalt is het gebouw zelf. Tot op de dag van vandaag is het ontwerp aanleiding voor discussie over moderne museumarchitectuur, en dat alleen al maakt het een bezoek waard.
Hier vind je een overzicht van alle musea in Groningen. Hieronder volgt een selectie van de musea die in het kader van dit boek interessant zijn om te bezoeken.
Oog in oog met de hunebedbouwers: Hoewel in Drenthe, is dit museum een bezoek meer dan waard. Het is gericht op ouders met kinderen. Het Hunebedcentrum toont een expositie over de hunebedbouwers of zoals archeologen het zeggen, de trechterbekercultuur. In de expositie ontdek je hoe onze voorouders woonden in hun huizen en werkten op het land, welke rituelen ze uitvoerden en waarom en hoe ze de hunebedden bouwden.
Als voorbereiding op een verbouwing en nieuwe presentatie is de collectie op moment van schrijven niet te zien, ook zijn er geen tentoonstellingen. Wel zijn er events voor jong en oud in het museum, museumschip én op andere plekken in de provincie.
Museum Landgoed Fraeylemaborg Slochteren
De Fraeylemaborg is gelegen op een landgoed van ruim 23 hectare. In de herfst groeien hier tientallen soorten paddenstoelen. De borg werd in de middeleeuwen als steenhuis gesticht en groeide uit tot een imponerend gebouw met invloedrijke bewoners. De borg is nu in het bezit van de Gerrit van Houten Stichting. Na restauratie werd de Fraeylemaborg museum.
De vaste collectie van het museum richt zich op het ontstaan van het terpen- en wierdenlandschap in Noord-Nederland. Daarnaast worden archeologische vondsten uit deze regio getoond. Speciale aandacht wordt besteed aan het Nationaal Landschap Middag-Humsterland en de wierde van Ezinge.
De collectie toont hoe het natuurlijke kwelderlandschap langs de Fries-Groningse kust door de eeuwen heen is veranderd door de mensen die er kwamen wonen. Zo ontstond een cultuurlandschap bezaaid met wierden of terpen, de opgehoogde woonheuvels die tot op de dag van vandaag tot de opvallendste kenmerken van het noorden behoren.
Speciale aandacht krijgt het Nationaal Landschap Middag-Humsterland, het oudste cultuurlandschap van Nederland, dat heel gemakkelijk vanuit het museum is te bezoeken.
De wierde van Ezinge staat centraal in een zaal met een reconstructie van een woonstalhuis. Een soortgelijk huis is aangetroffen bij de beroemde archeologische opgravingen van Van Giffen in de jaren dertig van de vorige eeuw. Ezinge verwierf hiermee internationale faam.
Andere bijzondere vondsten tonen hoe men op de wierde leefde in de IJzertijd, de Romeinse tijd en de Middeleeuwen.
De natuurhistorische presentatie in dit museum laat het ontstaan van de aarde zien: gesteenten, mineralen, de bodemopbouw en fossielen. Bijzonder is ook de collectie schelpen.
Hoe oud is de aarde? Wat zit er binnenin de aarde? Hoe ziet een meteoriet eruit? Allemaal vragen die beantwoord worden in de geologie-presentatie in het museum. Je kijkt recht in de kolkende magma, je ziet verschillende mineralen en gesteenten, zelfs fluorescerende, en er zijn bijzondere fossielen te zien. Het hunebed is het eerste dat opvalt binnen de archeologie-zaal. Het is het meest noordelijke hunebed van Nederland en gevonden in de buurt van Delfzijl. In de vitrinewanden eromheen wordt meer verteld over het leven in die tijd. En achter het hunebed zie je een landschap op een groot scherm: zo kan het er in de tijd van de hunebedbouwers uitgezien hebben.
Openluchtmuseum Het Hogeland Warffum
Het openluchtmuseum is opgericht in 1959 als Stichting Landbouwkundig, Oudheidkundig, Kunstminnend Museum Het Hoogeland. Doel van de stichting was en is het verzamelen, bewaren en tentoonstellen van alles wat betrekking heeft op leven, wonen en werken van de Groninger plattelandsbevolking in vroeger tijd.
De collectie bestaat naast roerend goed ook uit onroerend goed. Voor het beheer van het onroerende goed werd in 1983 de stichting Monumenten Openluchtmuseum Het Hoogeland opgericht. Het tot museumterrein bestemde gebied is gelegen op het hoogste punt van de wierde in het centrum van het dorp Warffum. Op dit terrein bevonden zich in 1959 tien woningen, twee schoolgebouwen en een stal. De meeste gebouwen van het openluchtmuseum staan op de plaats waar ze altijd hebben gestaan. Aangevuld met enkele panden uit de regio geven ze een authentiek en fascinerend beeld van het dagelijks leven rond 1900. In de loop der jaren zijn tal van gebouwen verworven en is het terrein uitgebreid tot zijn huidige omvang.
Rijksmuseum van Oudheden Leiden:
Weliswaar in Leiden, levert een bezoek aan dit museum een schat aan nieuwe kennis op over het ontstaan van het leven in Nederland. Aan de hand van honderden voorwerpen in de tentoonstelling ‘Nederland in de prehistorie’ leer je de geschiedenis van Nederland kennen. In het laatste stukje van de ijstijd, zo’n 15.000 jaar geleden, verschenen in Nederland de eerste moderne mensen op het toneel. Mensen als wij. Het waren jager-visser-verzamelaars die voortdurend rondtrokken en hooguit enkele dagen of weken op één plek verbleven. Archeologisch onderzoek heeft veel informatie opgeleverd over de verschillende bevolkingsgroepen uit de Nederlandse prehistorie: de oude-, midden- en nieuwe steentijd, de brons- en de ijzertijd. In het Rijksmuseum van Oudheden zie je dat terug.
Lees ook ‘Overlevers van de IJstijd’
De collectie van het Universiteitsmuseum bestrijkt vier eeuwen universitaire wetenschapsgeschiedenis en bestaat uit talloze objecten, foto’s en documenten.
De collectie van het Universiteitsmuseum werd in 1984 uitgebreid met de collectie van het Botanisch museum, in 2003 met de collecties van het Volkenkundig Museum ‘Gerardus van der Leeuw’ en het Anatomisch Museum, en in 2007 kwam tenslotte een groot deel van de natuurhistorische collectie van de universiteit in het Universiteitsmuseum terecht, afkomstig uit het Natuurmuseum. De collectie van het Universiteitsmuseum is zodoende in de loop der jaren zeer groot geworden, zowel in omvang als in diversiteit. Slechts een deel van deze uitgebreide collectie is zichtbaar in het museum.
Dit museum in de oude Rijks Hogere Burgerschool (RHBS) van Veendam toont in een aantal vaste exposities de geschiedenis van het landschap in de Veenkoloniën. Je ziet er onder andere de prehistorie met sporen gevonden van mesolitische (middensteentijd) nederzettingen. Het was een open parkachtig landschap waar de mensen zo’n 10.000 jaar geleden bivakkeerden. Ook zijn er nagemaakte werktuigen te zien die in die tijd werden gebruikt. Omstreeks 5000 v. Chr. veranderde het klimaat, werd de omgeving natter en ontstond het hoogveen. Deze klimaatverandering werd voorafgegaan door het dichter worden van de bossen. Deze bossen waren voor de jager-verzamelaars minder interessant omdat de prooi meer mogelijkheden had om te ontkomen.
In de permanente expositie wordt het verhaal verteld van de gouden 19e eeuw, toen zeevaart, landbouw en de landbouwindustrie tot grote bloei kwamen.
Werelderfgoedcentrum Waddenzee Lauwersoog (WEC):
Het WEC, Werelderfgoedcentrum Waddenzee staat in de haven van Lauwersoog. Het is een inspirerende plek aan UNESCO Werelderfgoed Waddenzee waar wordt gewerkt aan een gezonde balans tussen mens en natuur voor de wereld van morgen. Een plek waar wetenschap, kennis en educatie samenkomen in een inspirerende en interactieve experience, onderzoekslaboratoria en het nieuwe thuis van Zeehondencentrum Pieterburen. Je leert hier over het Waddengebied. Met een bezoek aan de zeehonden in het zeehondenziekenhuis en leer je de mensen daar de zeehonden verzorgen. Ecologen, biologen, dierenartsen en andere wetenschappers onderzoeken hier samen het leven op en rond het Wad.
In het IJstijdenmuseum Buitenpost ligt een compacte verzameling van voorwerpen die een goed beeld geven van het leven in de steentijd. Er zijn ook delen van het skelet van een mammoet en andere dieren die destijds in het Noorden van ons land voorkwamen.
Digitale kaarten
Als je een leuke fietstocht wilt maken door het Groningerland is deze website interessant voor het uitkiezen van een route.
Hittestress gemeente Groningen
Op deze kaart kun je zien wat de invloed is van de bebouwing in de stad, de natuur in de parken en de meren op een warme zomerse dag.
Deze website is handig voor gebruik op de computer en als je een afdruk wilt maken van het gebied waar je wilt gaan wandelen of fietsen. OpenStreetMap wordt vaak de Wikipedia van kaarten genoemd.
Op deze website kun je een kaart kiezen uit een bepaald jaar en daarop inzoomen. Zo zie je ook dat de loop van de Hunze in de tijd is veranderd.
Het routebureau Groningen heeft op deze website meer dan 300 wandelingen staan, verspreid door de hele provincie en in allerlei soorten. Kort, lang, wel of niet bewegwijzerd, via knooppunten, honden wel/niet toegestaan, rondwandeling en nog veel meer. Het is aan te raden om het filter te gebruiken, want anders is de keuze wel erg groot. Het Groninger Landschap is betrokken geweest bij het aanbod op deze website. Lees ook het interview met Petra van der Meer van Het Groninger Landschap.
Fysieke kaarten
Naast digitale kaarten is het handig om bij de voorbereiding van een tocht door Groningen en langs de Hunze een fysieke kaart bij de hand te hebben. Dit zijn er twee:
Falk: Groningen met Lauwersoog
De Zwerver: Wandelknooppuntkaarten: Groningen West met Lauwersmeer
Groningse Nieuwssites
Hier vind je het laatste nieuws over gebeurtenissen in de provincie Groningen.
Hier lees je het nieuws uit een gemeente naar keuze, samengesteld door de redacties van het Dagblad van het Noorden en het weekblad in de gemeente.
In de rubriek Cultuur en Uitgaan lees je over komende evenementen. Verder een groot aantal rubrieken over het wel en wee in de provincie Groningen.
Elke werkdag vanaf 17.30: OOG TV Nieuws. Naast het nieuws uit de gemeente Groningen ook aandacht voor persoonlijke verhalen en achtergronden.
De website bevat het laatste nieuws over de provincie Groningen, maar je kunt ook zoeken in het archief. Ga bijvoorbeeld naar dit interview met de samensteller van deze gids.