Polders bij het Zuidlaardermeer
Toen in 2009 na heftige regenbuien het waterpeil in de stad Groningen dermate hoog steeg, waarbij de onderste verdieping van het Groninger Museum dreigde onder te lopen, werden rond de stad wateropvanggebieden gecreëerd. Dit heeft tot resultaat gehad dat de polders ten noorden van het Zuidlaardermeer hiervoor zijn ingericht. Ook de Onlanden in het zuiden van de stad dienen om het overtollige water van De Hunze op te vangen. Er zijn een vijftal polders die een fantastisch natuurgebied vormen voor zeldzame dieren en planten. In de zomer broeden hier de witwang sterns en in de winter overwinteren hier veel trekvogels. Video 9 januari 2024 polders Zuidlaardermeer
Kropswolderbuitenpolder
De Kropswolderbuitenpolder ligt bij het dorp Kropswolde, aan de rand van het Zuidlaardermeer. Het is een laaggelegen veenweidegebied met een rijke variatie aan flora en fauna. Het bestaat uit moerassen, graslanden en waterpartijen, die een ideale leefomgeving vormen voor vogels, zoals lepelaars, purperreigers en andere watervogels. De polder maakt deel uit van het grotere Natura 2000-netwerk, wat betekent dat het beschermd wordt vanwege de biodiversiteit.
De Kropswolderbuitenpolder speelt een belangrijke rol in het waterbeheer van de regio rond de stad Groningen en ingericht als waterbergingsgebied om overstromingen te voorkomen en het waterpeil te reguleren. Door het omzetten van landbouwgrond naar natuurgebied is het waterbeheer verbeterd en wordt het natuurlijke ecosysteem ondersteund.

Oostpolder en Onnerpolder
De Oostpolder en de Onnerpolder liggen ten westen van het Zuidlaardermeer, parallel aan de Hondsrug tussen Haren en Noordlaren. Net als de andere polders rondom het Zuidlaardermeer in het Hunzedal en zijn deze polders ook onderdeel van het beekdalsysteem van De Hunze. Het Groninger Landschap wil van de polders leefgebieden maken voor weide- en moerasvogels.
Van oudsher zijn de Oostpolder en de Onnerpolder echte weidevogelgebieden. Landelijk nemen weidevogels drastisch af. Daarom zijn er maatregelingen genomen om dat in de Oost- en Onnerpolder te voorkomen. Zo wordt er met lage dichtheid aan vee geweid en zijn maaidata afgestemd op het broedseizoen. Tevens zijn vanaf het Zuidlaardermeer tot aan het Winschoterdiep zomerpolders aangelegd. Deze staan ’s winters tot de vroege zomer onder water. Deze ondergelopen graslanden zijn een paradijs voor veel bijzondere vogelsoorten, zoals geoorde fuut, kleinst waterhoen, witwangstern, kemphaan, watersnip en talloze eendensoorten.
De Onnerpolder wordt beheerd door natuurorganisaties zoals Staatsbosbeheer en Waterschap Hunze en Aa’s. Het beheer richt zich op het behouden van de biodiversiteit en het waterpeil. De Onnerpolder is een uitstekend voorbeeld van hoe natuur, waterbeheer en recreatie samen kunnen komen in een waardevol landschap.

Natuurgebiedje Harener Wildernis
In de Onnerpolder ligt een bijzonder natuurgebiedje, de Harener Wildernis. Het bestaat uit moerasbos en graslanden. In het moerasbos groeien veenmossoorten, maar ook wilde kamperfoelie, braam en de moerasplanten oever- en draadzegge. Op enkel plekken staat ook wilde gagel, een heerlijk ruikende plant die vroeger veel werd gebruikt bij de bereiding van alcoholische kruidige dranken, zoals berenburg.
In de Harener Wildernis broeden onder meer de havik, de buizerd, de boomklever, de blauwborst en de kleine bonte specht. Het gebied is ook een ideaal rustgebied voor reeën en vossen.
De bodem van de Harener Wildernis is erg moerassig en verraderlijk. Daarom – en omdat het gebied zo kwetsbaar is – is het afgesloten voor het publiek.
Westerbroekstermadepolder – De Camargue van Nederland
Het Westerbroekstermadepolder is onderdeel van een natuurlijk waterstelsel in de omgeving van Westerbroek. Het gebied rond het maar wordt gekenmerkt door graslanden, rietkragen en natte natuur. Hier lopen runderen en konikpaarden waardoor het landschap doet denken aan de Camargue in Zuid-Frankrijk. Er groeien dotterbloemen, waterlelies en zeldzame moerasplanten. Het omliggende grasland wordt vaak extensief beheerd, wat goed is voor wilde bloemen en kruiden, zoals het klein hoefblad.
De omliggende natuur biedt een leefgebied voor vele vogelsoorten zoals de grutto, tureluur en blauwborst. Ook andere dieren zoals otters, kikkers, libellen en vissen vinden hier een geschikte leefomgeving.
De Westerbroekstermadepolder speelt een rol in het waterbeheer van de regio. Het is een onderdeel van de waterafvoer van De Hunze naar het boezemsysteem en helpt overstromingen te voorkomen. Tegelijkertijd draagt het bij aan het vasthouden van water in natte natuurgebieden, wat belangrijk is voor de biodiversiteit.
Het is een rustig gebied dat populair is bij wandelaars, fietsers en vogelaars. Er zijn paden en uitkijkpunten vanwaar je kunt genieten van het landschap. De natuur in het gebied wordt beheerd door organisaties zoals Het Groninger Landschap, die werken aan het behoud van de unieke waarden. Bekijk ook de dronevlucht langs de polder.

Oosterpolder
De Oosterpolder is een natte polder tussen Haren en het Winschoter Diep. Het landschap is heel gevarieerd. In de gegraven waterplas leven veel watervogels. Er is een moerasbosje met elzen waar reeën zich overdag schuilhouden. En de kleine bonte specht woont in de oude bomen in de voormalige eendenkooi.
Paradijsje voor watervogels
In 2000 heeft Het Groninger Landschap de waterhuishouding in deze polder aangepast. Water wordt niet meer zo snel mogelijk weggepompt, maar langer vastgehouden. ’s Winters staan nu grote delen blank. Zo wordt het moerassig en daardoor wint de natuur aan verscheidenheid. Er bloeien weer vele soorten planten zoals de gele lis en de kale jonker. De Oosterpolder verandert langzaam maar zeker in een klein paradijsje voor watervogels.